Keittiökaappikaruselli

torstai 17. marraskuuta 2011

Olen kierrellyt kurssitehtäviä silmällä pitäen keittiökalustekaupoissa. Kiinnitin huomiota siihen, kuinka monenlaisia kaappijärjestyksiä nykyisin on tarjolla, ja miten erilaisia fiiliksiä kalusteiden ryhmittelyllä (materiaalien, värien jne. lisäksi) saa aikaan.

Tästä innostuneena piirtelin seitsemän erilaista kaappijärjestystä samankokoiselle keittiön seinälle. Piirsin kuvat 1:20 mittakaavassa niin, että huoneen korkeus on 2,8 m ja leveys 2 m. Alakaapiston mitat ovat myös vakiot kaikissa, korkeus 0,9 metriä.

Kuvissa on vain yksi seinä, enkä kiinnittänyt nyt huomiota kodinkoneisiin. Tämä oli puuhtaasti leikittelyä kaappien leveyksillä ja korkeuksilla. Koska tuntui tylsältä laittaa tänne mustavalkoisia piirustuksia, värittelin jokaisen kuvan vähän eri tyyliin.


Mitat ja keittiö, jossa pitäisi olla kaksi sivulle aukeaa yläkaappia reunoilla (60 cm leveitä, mutta piirtelyhasardina vetäsin keskiviivan kaikkien läpi, huoh) ja kaksi ylöspäin aukeavaa matalaa kaappia keskellä (80 cm leveitä). Alhaalla samoin, mutta keskellä laatikot.


Ehkä se perinteisin keittiömalli. Sivulle aukeavat ovelliset yläkaapit (4x50cm)
ja alakaapeissa sama jako.


Yläkaappeina yksi rivi matalia ylöspäin aukeavia kaappeja 
ja alhaalla laatikostot (reunoissa 60 cm leveät ja keskellä 80 cm leveä)


 Korkeutta tilaan. Ylhäällä kaksi kerrosta erikorkuisia yläkaappeja
(alempien korkeus 60 cm ja ylempien 40 cm) ja alhaalla perinteiset kaapit.


Keittiö pelkillä seinähyllyillä, alakaapit ja keskellä leveä laatikosto.


Keittiö yhdellä seinähyllyllä ja yhdellä rivillä matalia seinäkaappeja.
Alla perinteiset kaapit.

Keittiö kahdella rivillä matalia seinäkaappeja ja alakaapeilla.


Tein piirustukset myös muistutukseksi itselleni siitä, kuinka paljon kaappien korkeudet vaikuttavat huoneen ilmeeseen: ilmavuuteen, korkeuden ja leveyden tuntuun, rytmiin jne. Näihin on hyvä palata viimeistään kurssiprojektin keittiötä piirrellessä.

7 kommenttia:

 1. Suuri helpottunut huokaus siitä, että nykyinen keittiöni on suurin piirtein makujeni mukainen ja toimiva. Jos nyt pitäisi saada aikaiseksi päätös siitä minkälaisen keittiön haluaisin, olisi vaihtoehtojen määrä ahdistavan iso.
  Nuo ylöspäin aukeavat kaapit ovat kyllä tulleet sen jälkeen vaihtoehtojen listalle, kun meidän keittiö on tehty. Ei hassumpia varmaankaan.
  - lissu

  VastaaPoista
 2. Lissu siinä ahdistuksen tilassa on tarkoitus palkata sisustussuunnittelija ahdistumaan puolestasi! Hahah. ;)

  VastaaPoista
 3. Ai niin. :) Itseni tuntien saisin kuitenkin maksaa sisustussuunnitelmasta ja suunnittelijan terapiasta! :D
  -lissu

  VastaaPoista
 4. Alakaapistot alkavat olla vähän by-gones, laatikostot ovat vaan näppärämpiä ja saa tilan hyvin käyttöön, ei tarvitse pyllistellä lattialla että saa tavaraa sieltä takaa. Kannattaa myös miettiä sitä välitilan korkeutta käyttäjien näkökulmasta. Sieltä reilusta 180cm:stä katsottuna liian alhaalle laitetut yläkaapit peittävä osan pöytätilasta (seinän puolelta), eli ovat ns. tiellä... Ja se kuuluisa kolmio lieden, jääkaapin ja vesipisteen välillä pitää paikkansa...

  VastaaPoista
 5. Anne-mari: Jep, keittiösuunnittelussa pitää huomioida asukkaat tarkkaan. :)

  VastaaPoista
 6. Ihan mahtava postaus. Juuri tänään astellaan keittiösuunnittelijan pakeille, joten kerkesin juuri parahiksi pohtimaan kaappeja tästä näkökulmasta.

  VastaaPoista
 7. Kaisa: Jes, ihana kuulla, että piirtelystä on ollut hyötyä muillekin kuin minulle!

  VastaaPoista

BLOG DESIGN BY ADORATION