Teoria ja käytäntö eivät kohtaa

tiistai 15. marraskuuta 2011

Katsellessani kuvia ihastun usein kokovalkoisiin sisustuksiin, lähes askeettiseen tyyliin, pelkistettyihin kalusteisiin ja pintoihin. Todellisuudessa esimerkiksi oma kotini ei edusta tätä tyyliä - ja hyvä niin.Ajatus valkoisesta kodista on minusta ihana, mutta en haluaisi sitä itselleni. Maalasimme aikoinaan kotia remontoidessamme esimerkiksi makuuhuoneen violetiksi, keittiön harmaaksi ja noin vuosi sitten valkoisen eteisen seinän hiekanruskeaksi. Lisäksi vastikään ostin kylpyhuoneeseen uudet punaiset tekstiilit. Rakkain kalusteeni on puolestaan vihreä sohva, joka hankittiin ensimmäiseen vuokrayksiööni.

Voisin sanoa, että valkoinen on omassa kodissani kontrastipinta väreille. Useinhan tilanne on juuri päinvastainen: kokovalkoista piristetään värillisillä asioilla.Valkoinen on minulle ryhdikäs väri, joka sopii hyvin keittiöön ja olohuoneeseen. Makuuhuoneeseen tarvitaan väriä. Jotain, mikä tekee huoneesta levollisen ja kutsuvan. En kylläkään tiedä maalaisinko makuuhuonetta enää violetiksi. Ehkäpä valintani olisi nyt vaikkapa lämmin harmaa, mutta valkoinen se ei olisi.

Vuokra-asunnoissa, joissa vuokranantaja ei anna maalata seiniä, ne ovat sitten juuri sen väriset kuin ovat. Usein ne ovat valkoiset. Silloin väriä voi tuoda esimerkiksi tekstiileillä ja suurilla tauluilla - ja koota vaikkapa leikekirjaa niistä ihanista värillisistä huoneista, jotka voi toteuttaa ehkä jo seuraavassa asunnossa!


Väri tietenkin rajoittaa jonkin verran muiden värien käyttöä. Siinä missä violetin kanssa eivät sovi kaikki värit, valkoinen saa muut värit näyttämään puhtailta ja kirkkailta. Toimii siis myös toisinpäin: väripinta valkoisen taustalla saa sen näyttämään supervalkoiselta!Talouden mies voi melkeinpä henkäistä tässä vaiheessa. Koska seinät ovat nyt makuuhuoneessa violetit valkoisen sijaan, ei huoneen värimaailmaa voi laittaa uusiksi joka kauppareissulla. Asioita pitää miettiä tarkemmin. Olemme asuneet vuosia nykyisessä  kodissamme, ja vasta tänä syksynä tajusin, että beige ja violetti ovat täydellinen pari. Tekstiilejä on vaihdettu oivalluksen jälkeen uusiin. :)


Kuvat lainattu BoConcept. Ihania kuvia ja sisustuksia! Nahka ei ole lempparini, mutta mudan ja harmaan sävyt ovat niin kauniita. Saattaisin kyllä heittää vähän muitakin värejä joukkoon....

6 kommenttia:

 1. Aikoinani minun opiskelija-asuntoni oli musta-valkoinen. Elämä kun siihen aikaan muutenkin on pelkkää mustaa ja valkoista. Nyt "vähän" varttuneemmalla iällä maailmaan on mahtunut värejäkin, mutta mustasta kirjahyllystä en luopuisi vieläkään mistään hinnasta. Tosin kaksi kissaa (musta ja valkea) pitävät huolen siitä että väreistä huolimatta talo täyttyy edelleen mustasta ja valkoisesta - halusi sitä tai ei! Jatketaanhan musta-valkoisia haaveitamme!

  VastaaPoista
 2. Mahtavaa, että muillakin on näitä kalusteita, joista ei vaan halua luopua. Vihreä sohva on minulle sellainen. Mustavalkoiset sisustukset ovat myös makeita! Voisin ottaa tyylin kylppäriin... :)

  VastaaPoista
 3. Kodikas ja seesteinen blogi. Taidat olla tasainen ja rauhallinen luonne itsekin :)

  Rohkenin kirjoittaa muutaman sanasen ihan vain kommentoidakseni sitä, kun puhuit valkoisesta kontrasti värinä. Totta joka sana!
  Vaihdoimme nimittäin tänä syksynä keittiön vanhat mäntyiset kaapinovet uusiin, hohtavan valkoisiin ja keittiö valostui ja avartui heti, mutta... Vanhat tiskipöydän laatat näyttävät nyt kellertävän valkoisilta uusia kaappeja vasten! Kontrasti väri todellakin!
  Selailen jo kaakeli-esitteitä kun Herra Rahapussi yrittää selittää mitä "pienimuotoinen keittiöremontti" tarkoittikaan! Vai kuulehan, nuori sisustaja-sielu, onkohan likaisen-kellertävän-valkoiset laatat tulossa lähikuukausina muotiin..?
  Veljeni tokaisi meillä käydessään, että jos vaihdamme kaakelit niin seuraavaksi ruokasalin seinät muuttuvat väärän värisiksi... :)
  Iloista talven jatkoa.

  Marja

  VastaaPoista
 4. Marja: Suuret kiitokset ja tervetuloa mukaan! Remontit ovat kyllä vähän sellaisia, että pienestä alkaa ja lopulta kaikki menee uusiksi. Taitaa päteä sisustamiseen yleisestikin: ostan uudet sisustustyynyt makuuhuoneeseen ja sitten pitää jo ostaa mattokin, että ovat sävyt yksi yhteen. Ja nyt voisin haluta uudet verhot, ne erottuvat tyynyistä ja matosta. Hahah.
  Muuten. Kaakeleille olen kuullut joidenkin käyttäneen kaakelimaalia ja saumaustussia. Itselläni ei ole tuotteista kokemusta, mutta olen kuullut niillä taiteilun olevan aika tarkkaa puuhaa. Kuitenkin suhteellisen edullinen tapa ymmärtääkseni. Se ei tietenkään poista ruokasalin seinien "väärää" väritystä. Mutta sitähän voi pitää jo tehosteseinänä, vai mitä? :) Tsemppiä remonttiin, pieneen tai vähän laajentuvaan.

  VastaaPoista
 5. Hei taas. Kaakeli-maalia? Täytyy pitää silmät auki jos sattuisi vaikka käteen osumaan seuraavalla kauppareissulla.
  Toivottavasti löytyisi jokin halpa ja helppo keino vähän kirkastuttaa noita vanhoja kaakeleita. Joulu lähenee enkä tahtoisi että keittiö olisi hyrskyn myrskyn keskellä joulurauhaa.
  Kiitos kovasti vinkistä. Palaamisiin.

  Marja

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä, Marja! Harmi, ettei minulla ole kertoa aineesta enempää. Googlettamalla löytyy ainakin tuotteita ja kokemuksia.

  VastaaPoista

BLOG DESIGN BY ADORATION