Katse ylös!

perjantai 6. tammikuuta 2012

Katso kattoasi. Onko se valkoinen, kuten minulla? Miksiköhän. Suomessa on nähty paljon mäntypaneloituja kattoja ja kaikenlaisia levytettyjä kattoja, mutta miksi värillinen, maalattu tai tapetoitu, katto on harvinaisuus?

Kuvat lainattu Apartment Therapy ja Live like you.

Suomalaisissa asunnoissa on monesti melko matala huonekorkeus, jota ei haluta madaltaa entisestään tuomalla sinne intensiivistä väriä. Tämä on huono selitys, koska panelointi madaltaa kattoa aivan samalla tavalla (vaikka sitä ei nykyisin enää tehdäkään patenttiratkaisuna). Tuntuu, että kattopintaa osataan hyödyntää vain ravintoloissa, pubeissa ja baareissa.

Kun puhutaan väristä, sen ei tarvitse olla joko valkoinen tai esimerkiksi räiskyvän violetti. Suomalaisten rakastamat vaaleat ja rauhalliset värit, kuten beige, sininen ja harmaa, sopivat myös kattoon.

Kattoa maalatessa tai tapetoidessa kannattaa toki miettiä, millainen tunnelma huoneeseen halutaan. Valkoinen katto luo vaikutelman korkeammasta tilasta, mutta toisaalta täysin yksivärinen huone antaa vaikutelman loputtomasta tilasta, koska rajoja ei näy.

Jos pitää voimakkaista väreistä, kannattaa katto maalata jo pelkän rajun kontrastin takia. Mainitsemani räiskyvä violetti näyttää sointuvammalta, jos katto on sävytetty vaalealla violetilla. Katon maalaamisella voi myös rajata tilaa, kuten alla olevassa ruokailuhuoneen kuvassa, jossa onkin yllättävästi musta katto (WAU). Tykkään kuvassa myös siitä, että kerrankin huoneen tehosteväri on laitettu kattoon. Käyttökelpoinen idea, ehdottomasti.

Maalattu katto antaa tunnelmaa ja luo vaikutelman rauhallisesta tilasta. Vai mitä mieltä olette vaikkapa näistä alla olevista kuvista?


Kuvat lainattu Calfinder, Nathan Turner Designs, Jordan Guide Design.

Olen alkanut kiinnittää huomiota kattoihin aivan viime aikoina. Ehkä syynä on innostukseni valaisimiin. Samalla kun katselen kattoa miettien, mikä valaisin sinne sopisi roikkumaan, olen alkanut miettiä ikuista valkoista kattoa ja sen dominointia.

Mietitäänpä vaikka makuuhuonetta. Siellä vietetään melkoisesti aikaa katse kohdistettuna kattoon, vaikkei siellä ole mitään nähtävää. Tai lastenhuone. Esimerkiksi vauva tarkastelee maailmaa makoillen selällään, mutta näkee vain kattovalaisimen ja valkoisen katon. Voisi olla niin vauvalle kuin vaikkapa minullekin mielenkiintoisempaa katsoa kattoa, joka on rauhoittavan harmaa tai vaikkapa vaaleansävyisellä tähtikuvioisella tapetilla peitetty.
Heräsikö muille halu tarttua siveltimeen tai tapettiin ja tehdä katolle jotain? Tai onko jollakulla jo värillinen katto (haluan ehdottomasti tietää millainen se on)?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

BLOG DESIGN BY ADORATION