Ranska sydämessäni

perjantai 3. helmikuuta 2012

Kommenttiboksissa minulta kysyttiin, että onko Ranskasta jäänyt joitain sisustuksellisia tapoja. Asuin Pariisissa siis neljä kuukautta vuonna 2010, mutta harmikseni minun täytyy sanoa, etten juurikaan päässyt aitoihin pariisilaiskoteihin vierailemaan. Lähinnä istuskelin vaihto-opiskelussa olevien ystävieni luona.

Minulla ei siis ole kokemuksia virkistävistä ranskalaisista tyylisovelluksista hienoissa kaupunkiasuinnoissa, mutta pari sellaista aika tyypillistä ranskalaista (ja myös pariisilaista) juttua on, joita ihailen kovasti. Vinkiksi ensin muutama kuva, arvaatteko?Kuvat lainattu Côté maison ja alin kuva Elle Decor.

Ranskalaiset parvekkeet ja kaksiosaiset sisäänavautuvat ikkunat. Tarvitseeko tätä edes perustella. Ne ovat niin kauniit. :) Omassa pikkuisessa huoneessani oli ranskalainen parveke ja isot avautuvat ikkunat, ja muistelen niitä kaihoten.

Oli ihana avata aamulla ikkuna keväiseen Pariisiin (ei, en suostu muistelemaan kylmiä helmikuun öitä, jolloin ikkunasta veti. Noup, se ei kuulu pariisilaiseen henkeen.), ja toisaalta iso ikkuna toi paljon valoa pikkuruiseen huoneeseen.

Koukeroinen takorautainen parvekekaide antoi näkösuojaa, mutta lähinnä se oli kaunis. Oi miksi Suomessa ei ole enempää ranskalaisia parvekkeita kerrostaloissa? Ottaisin koska vain nykyiseenkin asuntoon sellaiset - vaikka kaikkiin huoneisiin. Ranskalainen parveke toisi näköä moneen muutoin tylsään julkisivuun. Oman vuokrakämppäni ikkunat olivat varmasti sata vuotta vanhat, joten uskon, että tiiviitäkin malleja on nykyisin saatavana.

Kalanruotoparketti. Tämä on nyt nousussa Suomessakin, mutta kulunut, satavuotias ja vähän nariseva kalanruotoparketti on maailman kaunein lattia. Aina kun näen kalanruotoparketin, minulle tulee pariisifiilis. Se on minulle jotain hyvin ranskalaista. Nuolenkärkimäisen kuvioinnin avulla lyhyestä huoneesta voisi huijata hieman pidemmän ja mattoja tarvitsisi paljon vähemmän (mitä sitä ihanaa kuviota peittämään).

Korkeat huoneet ja koristeellisuus. Pariisissa on sadoittain vanhoja upeita ja koristeellisia kivitaloja, joissa on upeita korkeita huoneita. 

Sen lisäksi asunnoissa on paksuja katto ja lattialistoja ja jopa koristeellisia kuviointeja seinillä. Tämä kaikki yhdistettynä moderniin ja pelkistettyyn tyyliin on (ja olisi) upeaa.

Ooooh ja aah!Kuvat lainattu Côtè maison.

...
I was asked if I got any interior tips from Paris where I lived for four months in year 2010. Unfortunately I didn't get to spent much time in real parisian apartments but there are few things that I truly admire in french/parisian interior design.


First thing is the french balqony, I love it! It gives a such character to the apartment and to the building outside. It brings lots of light and I don't know anything sweeter than to open the big door-like windows on the spring morning (I don't think about the winter, bah).


The second thing is the classic, timeless fishbone parquet! Love it! No further reasons needed! Who would need carpet after that? For some reason this fishbone parquet is quite trendy now here in Finland, and I'm thrilled.


Thirdly I'm a big fan of the old decorative buildings in Paris. This is because inside them the room height is huge and also the rooms have decorative features. All this combined with a quite modern style is very much my taste.

3 kommenttia:

 1. Minäkin pidän kalanruotoparketista ja vaihtaisin kaikki lattiani sellaiseksi jos siihen suinkin olisi mahdollisuus! Ja ei tuossa meidän lasi-ikkunaparvekkeella tosiaan tule ollenkaan sellaista oloa, että voisi itsensä pariisittareksi tuntea... niillä nimittäin tuskin on petivaatteita kainalossa... :-/
  -Marja
  P.s. Ihania kuvia muuten!

  VastaaPoista
 2. Täytyy yhtyä Marjan kommenttiin kalanruotoparketista. Ihana! En tiedä kuinka käytännölliset sisäänavautuvat ikkunat Suomen ilmastossa ovat (siis että saisiko niitä koskaan avattua, kun joko sataa vettä kesällä tai sitten on sata astetta pakkasta!) mutta huolisin myös sellaiset itselleni.
  Siispä, taidan aloittaa pakkaamisen Pariisiin muuttoa varten. Bonjour! ;-)

  -lissu

  VastaaPoista
 3. Marja: Kalanruotoparketissa on vaan jotain...se vie tilan kuin tilan heti tyylikkyyden huipulle. :)
  lissu: Jee, lisää kalanruotoparkettifaneja! Voidaan perustaa kansanliike sen puolesta. Isojen avautuvien ikkunoiden etuna olisi Suomessa ainakin nopea tuuletus. ;)

  VastaaPoista

BLOG DESIGN BY ADORATION