Vahakankaat pyykissä

torstai 24. tammikuuta 2013

Kaikki vahakankaamme alkoivat näyttää enemmän tai vähemmän likaisilta ja tahraisilta. Ostaessani ensimmäistä vahakangasta ajattelin, että sen puhtaana pitäminen olisi helppoa, koska kaiken voisi vain pyyhkäistä pois. No, todellisuudessa esimerkiksi tomaattikastike ei ole vahakankaan ystävä. Jos tahraa ei ehdi tai tajua pyyhkiä pois nanosekunnissa, se on ja pysyy kankaassa.

Kyllästyin pyyhkimään kankaita rätillä ja heitin ne kerralla pesukoneeseen. Laitoin varmuuden vuoksi linkouksen nollaan ja ohjelmaksi valitsin villapesun 40 asteessa. Jännitin, missä kunnossa kankaat tulisivat koneesta ulos, mutta ne olivat täysin vahingoittumattomia. Reunat vain vähän käpristelivät. Laitoin liinat kuivumaan telineeseen useammalle langalle, jotta niihin ei kuivuessa jäisi teräviä taitteita.

Vuorokauden kuivatuksen jälkeen olin pesuoperaatioon tyytyväinen. Vaikeatkin tomaattitahrat olivat haalistuneet niin, että ehkä vain minä tiedän, missä kohtaa kangasta ne ovat. Päätin vielä silittää reunojen kupruilut ja vanhat painaumat suoriksi. Silitin kankaan nurjalta puolelta ja suojasin sen varmuuden vuoksi paksulla puuvillaliinalla. Silitysrauta oli yhdellä pisteellä. Hyvin onnistui. Lopuksi kieritin kankaat pahvirullan ympärille, jotta uusia taitteita ei pääse syntymään. 

Tämä operaation onnistui minulla siis Marimekon ja Finlaysonin vahakankaille. En todellakaan tiedä, suositellaanko pesukonepesua vahakankaille, joten kokeile omalla vastuulla.


...
I washed my oil clothes in washing machine cause they were so stained. I really don't know if this is at all recommend, so try this at your own risk. My textiles got out of the washing machine just fine. After drying them I ironed the fabrics but protected them from the excess heat with thick cotton. After I rolled them on a roll so they will be as new when I need them next time.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

BLOG DESIGN BY ADORATION