29. marraskuuta 2016

Tee makuuhuoneesta kutsuva talvipesä

2 comments
Jos en voi kuvata päivänvalolla kotona enää työpäivän jälkeen, on sitten varmaan parasta kuvata kynttilänvalossa.

Nyt kun vuoden pimeimmät ajat ovat jälleen käsillä, on pakko olla kekseliäs valokuvatessa. Sytyttelen tuikkuja ja kynttilöitä ja otan sarjan hämysiä kuvia kotoa. Onhan näissä jotain todella tunnelmallista.

Makuuhuoneestamme tuli oikea talvipesä. Avaimina vaikutelman luomisessa ovat paksut tekstiilit, tekstiilien runsaus ja väri sekä petaustyyli. Pöyhin paksut talvipeittomme ja käänsin ne reilusti esille päiväpeiton päälle tuomaan paksuutta petaukseen. Kynttilänvalo saa vihreät samettiverhot kiiltämään himmeästi ja petaukseen tulee varjoja, jotka tekevät siitä entistä muhkeamman. Tuonne sekaan sitten vain glögimukin ja kirjan kanssa. Kauas jää kylmä maailma!







27. marraskuuta 2016

Keittiön talvityyli syntyy kuparituikulla

0 comments
Ensimmäinen adventti. Tästä alkaa perinteisesti joulunaika koristeluineen. Olen nostanut paperitähden ikkunaan jo aiemmin, mutta lisätunnelma ei ole pahitteeksi.

Keittiössä nostin Tom Dixonin kuparilyhdyn saarekkeella olevan yrttitaulun eteen. Siitä tulee kaunis, lämmin valo. Muutoin keittiö ei paljon muutu vuodenaikojen mukaan. Se on yksi kodin valoisimmista tiloista valkoisten pintojensa ansiosta. Lempipaikkojani. Ehdottomasti.

Tunnelmallista adventtisunnuntaita!














24. marraskuuta 2016

Inspiroiva koti: Värien yhdistelyä pariisilaisasunnossa

0 comments
Sain sähköpostiin kuvia tekstiiliyritys Bemzin sisustamasta upeasta pariisilaiskodista. En malta olla jakamatta kuvia kanssanne. Bemz valmistaa irtopäällisiä Ikean kalusteisiin ja on seuraavissa kuvissa laittanut stailattuun asuntoon näytille laajan kavalkadin valikoimastaan.

Vanhoilla pariisilaisasunnoilla on jo sinänsä paikka sydämessäni, mutta usein mielikuvissani ne ovat harmonisella väriskaalalla sisustustettuja, klassisia arvoasuntoja. Bemz on tehnyt sisustuksestaan todellisen väri-ilottelun, mikä tekee asunnosta todella modernin oloisen. Sisustuksella halutaan Bemzin mukaan kunnioittaa skandinaavisuutta, josta kertovat niin tekstiilien kerrostaminen kuin useiden eri materiaalien yhdistelykin. Väreiksi on valittu trendikäs vihreä, joka kuvaa skandinaavisuuden tiivistä suhdetta luontoon. Vihreän rinnalla läpi koko asunnon sisustuksen kulkee trendikäs, hempeä ruusukvartsin punainen. Nämä kaksi on yhdistetty neutraaliin väripalettiin: harmaisiin, ruskeisiin, valkoiseen ja mustaan.

Näistä kuvista löytää rutkasti inspiraatiota väriyhdistelmien luomiseen. Minun tekee ainakin heti mieli kokeilla ruusukvartsia omassa olohuoneessa. Ehkä muutama sohvatyyny tekisi terää.










Kaikki kuvat / All the pictures by: Bemz

22. marraskuuta 2016

Verhot viimeistelevät olohuoneen sisustuksen

2 comments
Pohdin aiemmin, laitanko vielä verhoja ollenkaan takaisin olohuoneeseen. Kyllä se niin kuitenkin on, että verhot viimeistelevät sisustuksen. Ilman niitä ikkunat korostuvat, mutta kokonaisilme jää valjuksi. Samasta syystähän vierashuone tuntuu aina vain sisustukseltaan keskeneräiseltä. Mietin aina huoneeseen vilkaistessani, että ensi viikonloppuna käyn ostamassa verhotangon ja laitan sen paikoilleen. Ajatus vain unohtuu lähes yhtä nopeasti kuin syntyykin.

Sen verran ikkunakarmien maalaus vaikutti verhojen laittamiseen, että nyt pärjäään vähemmällä verhomäärällä. Olohuoneen ja keittiön rajalla on kulma, josta keittiön loiva erkkeri alkaa. Kun terassin ovi oli ruskea, kulma ja ovi tuntuivat korostuvan häiritsevästi. Häivytin kohtaa valkoisen verhon avulla. Nyt kun ovi on valkoinen, ongelmaa ei enää ole.

Oven ja ikkunan väliin laitoin vaaleanharmaan verhon ja taas sohvan viereen ikkunan toiselle puolella valkoisen verhon harmaan tilalle. Valkoinen verho peittää pattereiden putket harmaata paremmin. Hassua, miten nyt korostuvat eri asiat, kun ruskeat karmit eivät varasta kaikkea huomiota.





19. marraskuuta 2016

DIY: Sälekaihtimien pintaosien vaihtaminen

34 comments
Ikkunaremontissa tuli vastaan tilanne, jossa vanhat ruskeat sälekaihtimien pintaosat, eli säätötanko, vetonaru, naruohjain, säätötangon pidike ja narunuppi, piti vaihtaa uusiin valkoisiin. Alun perin sisällytin tämän tarjouspyyntöihin, joita lähetin maalarifirmoille. Kaikki eivät kuitenkaan suostuneet hommaa tekemään, vaan sanoivat, että työhön tarvitaan oma ammattilaisensa.

Sisuunnuin tästä väitteestä sen verran, että päätin ottaa yhden ikkunan sälekaihtimen pintaosat irti ja katsoa, miten homma hoidetaan. Kävi ilmi, että osien vaihto vaatii lähinnä näpräystä ja viitseliäisyyttä, sillä vaikeaa se ei ole. Niinpä palkkasimme maalarin ja päätimme tehdä tämän sälekaihdin homman itse.



Koska en oikein löytänyt mitään hyvää opasta varaosien vaihtamiseen netistä, päätin hommaa tehdessäni ottaa kuvia ja tehdä sellaisen itse. Jos vaikka joku muukin pohtii osien vaihtamista.

Pintaosien vaihtamiseen tarvitset:

  • Varaosat (omani ostin Clas Ohlsonilta, yläkerran mataliin ikkuinoihin ostin osia myös kaihdinliike Lumenirilta ja sälekaihdinnarua 200 metrin rullan Biltemasta)
  • Vasaran
  • Latta- ja ristipääruuvimeisseleitä
  • Sakset
  • Tulitikut/Sytkärin
  • Hakaneula
Ja näin tein homman:

1. Jos osat on tarkoitus vaihtaa maalauksen takia, kannattaa vanhat osat irrottaa ennen maalausta. Aloita vetämällä pitkän säätötangon suojaa alaspäin, jolloin säätötangon alaosa lähtee irti ja karmista jää töröttämään vain säätötangon lyhyt osa.


2. Muovinen lakki, josta narut ja säätötanko kulkevat läpi lähtee irti helposti, kun laittaa lattapääruuvimeisselin osan ja karmin väliin ja vääntää varovasti ulospäin. Liian kova vääntäminen voi rikkoa karmin puupintaa, joten aloita varovasti. Kun naulat ovat irti, suojalakki lähtee helposti irti ja sen mukana tulee vieterimäinen naruohjain. Jos karmin reiät ovat tiukat, voi olla, että joudut avaamaan ikkunan ja auttamaan vieterin liikkumista sisäpuolelta.



3. Seuraavaksi irrotin säätötangon karmin sisään menevän osan. Avaa ikkuna ja ota korkea penkki, jolta näet sälekaihtimen yläreunassa olevaan kouruun. Käännä säätötangosta niin, että pieni ruuvi sen sivussa tulee näkyviin. Avaa ruuvi kääntämällä vastapäivään pienellä lattapääruuvimeisselillä. Pieni ruuvi saa lähteä kokonaan irti. Tämän jälkeen vedä säätötanko irti rautatangosta.

Kiinnitä uusi säätötanko paikoilleen. Avaa uuden säätötangon pientä ruuvia, jotta säätötangon saa pujotettua paikoilleen tankoon. Pujotin tangon ensin karmin läpi ja sitten sälekaihtimen yläkujassa olevaan rautatankoon. Sitten vain ruuvi kireälle. Ruuvin paikka oli minulla pyöreän rautatangon tasaiseksi viistetyllä sivulla.




4. Seuraavaksi päästään narun kimppuun. Se kulkee sälekaihtimen kummassakin reunassa, ei siis lainkaan keskellä olevassa ripustuksessa. Sälekaihtimen pohjassa on päätynappi, jonka sisällä naru on kiinni solmuilla. Solmun saa esiin esimerkiksi hakaneulalla kaivamalla. Vedä narua ulos sen verran, että pystyt työskentelemään helposti, noin 10-15 senttiä. Leikkaa sitten solmu pois.


5. Tehdään liitos. Koska liitoskohta voi jäädä narua paksummaksi, koin helpoimmaksi ottaa ruskean narun pois päätynapista, jolloin se kulkee tässä vaiheessa sälekaihtimen alalistan ja ensimmäisen säleen välistä. Voi nimittäin olla, ettei liitoskohta mahdu liukumaan päätynapin reiän läpi.

Poltetaan tulitikun avulla uusi valkoinen naru vanhaan ruskeaan kiinni. Tee tämä palamattoman alustan päällä (johon tulitikun voi laskea käsistään). Kun ruskean narun päätä kuumentaa varovasti liekillä, se sulaa (koska on polyesteria). Sula narunpää painetaan sormin kiinni valkoiseen ja pienellä rullausliikkeellä sormien välissä naru jäähtyy ja jähmettyy. Ole varovainen tulen kanssa!



6. Seuraavaksi vedetään naru sälekaihtimen läpi. Liitoskohta ei kestä kovaa nykimistä, joten tee tämä vaihe rauhallisesti. Käännä säleet vaakasuuntaisiksi, jotta naru pääsee kulkemaan rei'issä vapaasti. Vedetään hitaasti narua vanhan vetonarun avulla ylöspäin, jolloin uusi valkoinen lanka kulkee säleiden sisällä ylöspäin, sälekaihtimen yläkujassa ja lopulta karmin läpi ulos asti.

Jos liitoskohda jää jumiin, lopeta vetäminen ja selvitä tukos. Mikään paniikki ei ole, koska naru ei itsekseen lähde valumaan takaisin alas. Jos liitoskohta rikkoutuu (kerran kävi näinkin), pujota uusi naru käsin säleiden läpi vanhan narun luokse ja polta liitoskohta uudelleen.

Kun naru on tullut karmin läpi, vedin sitä ihan reippaasti yli karmin puolin välin alaspäin, koska en vielä tässä vaiheessa tiennyt, miten pitkiksi haluaisin jättää narut roikkumaan karmia vasten. Tässä vaiheessa vanhan ruskean langan voi leikata irti.




7. Palataan sitten sälekaihtimen alareunaan. Leikkaa naru poikki sälekaihtimen alta. Jätä jälleen reilusti työskentelyvaraa itsellesi, noin 10-15 senttiä. Jos otit narun pois päätynapista, pujota se nyt takaisin. Tee sitten tiukka solmu tai pari naruun. Leikkaa ylimääräinen naru solmun alta ja kiristä solmu napin sisälle.

Kun ensimmäinen naru on vedetty läpi, toista liitoskohta (ohjeen kohta numero 5), vetokohta (ohje 6) ja tämä langan solmiminen myös toiselle narulle.


8. Kiinnitetään suojalakki (jossa on myös vieterimäinen naruohjain) paikoilleen. Pujota uudet narut vieterin läpi ja ylemmästä reiästä karmista töröttävä lyhyt säätötangon osa. Vie tämän jälkeen vieteri osa karmissa olevasta alemmasta reiästä karmin läpi ja taivuta vieteri sälekaihtimen yläreunassa olevaan kujaan (jossa langat kulkevat). Suojalakki kiinnitetään kahdella pienellä naulalla. Varo, ettet kolhi karmin maalipintaa vasaralla.




9. Kiinnitä uusi säätötangon puolikas karmista töröttävään osaan. Osien urat laitetaan vastakkain ja nostetaan alemmassa osassa olevaa suojaa ylöspäin niin, että liitoskohta peittyy.


10. Säätötangon pidikkeen paikan mallasin tangon avulla. Katso, ettet työnnä säätötankoa liian ylös, jolloin se jää yläreunasta liian suurelle kaarelle. Älä myöskään kiristä tankoa liian tiukalle alas, jolloin karmista ulos tuleva osa jää kireälle, aivan suoraksi. Kun olet löytänyt pidikkeelle sopivan paikan, jossa tanko on kauniisti, ruuvaa pidike paikoilleen ja napsauta säätötanko paikoilleen.



11. Loppusuoralla ollaan jo! Ruuvasin uuden narupidikkeen karmissa entiselle paikalleen, vanhaan ruuvireikään.

12. Päätä sitten, kuinka pitkiksi haluat jättää säätönarut. Mietin pituutta niin, etteivät ne ainakaan tartu mihinkään ikkunalaudalla olevaan, mutta että niihin tapaa tarttua helposti. Lapsiperheiden pitää miettiä pituudessa myös sitä, ettei lapsi voi saada päätä läpi naruista.

Omani ovat nyt noin 10-15 senttiä narupidikkeen alapuolella ja arviolta noin 120 sentin päässä lattiasta. Ennen narujen lyhentämistä, pujota narunuppi langoista läpi ja tee solmu haluamallesi korkeudelle. Leikkaa narut oikeaan pituuteensa solmun alapuolelta.



Tadaa! Olet valmis! Ja sitten toistat vaiheet uudelleen ja uudelleen. Meillä oli kaikkiaan 13 ikkunaa, ja hommaan meni kaikkinensa useampi tunti parina viikonloppuna.

Tekniikka hioutuu ja nopetuu tehdessä. Minä tykkään näpräämisestä, joten tämä ei ollut lainkaan paha nakki. Toivottavasti näistä ohjeista on apua.


17. marraskuuta 2016

Inspiroiva koti: Moderni maanläheinen omakotitalo

0 comments
Otetaanpa hieman etäisyyttä ikkunaremonttiin. Juttua siitä nimittäin vielä riittää tuleviin postauksiin. Valkoisten ikkunankarmien lisäksi yksi paras asia nykyisessä kodissa on avoin olohuone ja valkoiset kattopalkit, jotka kulkevat avoimen tilan yllä.

Juuri palkkien takia huomioni kiinnittyi tähän upeaan moderniin omakotitaloon Fantastic Frankin sivuilla. Avointa ja avaraa tilaa, riisuttu luonnonläheinen värimaailma ja luonnonmateriaaleja. Tällaisessa talossa voisi helposti tuntea olevansa kontaktissa ympäröivään luontoon (joka ei sekään näytä kuvissa yhtään hullummalta tuolla Gotlannissa).

En ole innostunut kalkkimaaleista ja erilaisista koristerappauksista seinissä, mutta tällaiseen moderniin maalaiskotiin ne sopivat täydellisesti. Varsinkin puun kaverina tuollainen mattainen ja savea muistuttava pinta luo kotoisan ja rennon ilmeen - tulee mieleen pelkistetty maalaisranskalaisuus.

Ehkä jos minulla olisi kesäpaikka, siellä voisi hyvinkin yhdistyä valkoinen, lämmin puu, samettiset kalkkimaalatut seinät ja tekstiileissä lampaantaljat ja karhea pellava. Puhun kesäpaikasta, koska en näe itseäni asumassa maaseudulla, jossa oma auto olisi ainoa järkevä kulkuväline. Viikonloput ja lomat voisin kuitenkin viettää luonnonrauhassa ja mieluiten vieläpä meren äärellä aaltoja kuunnellen. Ihan milloin vain.









Kaikki kuvat lainattu luvalla / All pictures borrowed by permission of: Fantastic Frank

Kurkista Instagramiin

© Sisätiloissa. Design by FCD.