Ensimmäiset seinäkaadot

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Ei kylläkään vielä todellisuudessa, vaan harjoitustehtävän muodossa.
Tehtävänä on suunnitella toimiva pohjaratkaisu kolmihenkisen perheen noin 60 neliön huoneistoon.

Kuvitteellisen perheen äiti harrastaa ompelua, isä on atk-alalla ja harrastaa salibandya. Pariskunnalla on 4-vuotias tytär, joka tarvitsee jo oman huoneen.
Pariskunta haluaa huoneistoon kuuden hengen ruokapöydän, koska ystäviä käy kylässä ruokailemassa ja iltaa istumassa. Tärkeää on löytää paikka myös elokuvien katsomiselle.

Alla lähtötilanne. Huoneisto on palkkirakenteinen, joten väliseiniä sai kaataa surutta (palkit näkyvät vaatehuoneessa ja eteisen ja olohuoneen kulmassa).


Mitä minä sitten keksin? Aloitin ruokailupöydästä. Suositusten mukaan kuuden hengen ruokapöytä vaatii ympärilleen noin 3x3m kokoisen tilan, joten keittiön ja olohuoneen erottava väliseinä sai lähteä, samoin kuin lasiseinän pätkä keittiön ikkunaseinällä.

Ruoanlaittoa rakastaville keittiö tuntui kuitenkin hieman pieneltä, joten jatkoin keittiön eteisen puoleista seinää reilulla 120cm pätkällä. Ajattelin tämän puolen keittiöstä olevan kuitenkin avoin. Seinäke olisi vain hieman alakaappeja korkeampi. Näin ollen ruoanlaittaja voi seurata olohuoneen tapahtumia ja keittiö tuntuu avarammalta ja valoisammalta.

Lyhyelle uudelle seinälle lisäsin hellan, sitä vastapäätä sijoitin astianpesukoneen ja jääkaapin siirsin ikkunan viereen. Altaan siirsin lisäksi keskelle takaseinää. Keittiössä olisi yläkaappeja vain pitkällä seinällä, tasapainottamassa jääkaapin korkeutta.

Seuraavaksi mietin säilytystä ja työskentelytilaa. Ensinnäkin, salibandyvarusteet eivät ole täysin hajuttomia, joten en halunnut laittaa niitä vaatehuoneeseen, joka olisi yhteydessä makuuhuoneeseen. Uudessa suunnitelmassa vaatehuoneeseen mennään olohuone/ruokailutilasta, ja se on aikaisempaa tilavampi. Ajatus on, että ainakin vanhempien vaatteet säilytettäisiin vaatehuoneessa.

Lisäksi säilytystilaa tuli enemmän eteiseen, jolloin yksi eteiskaappi voi olla kokonaan salibandyvarusteiden käytössä. Eteisestä on lyhyt matka viedä likaiset varusteet pestäväksi myös kylpyhuoneeseen.

Vaatehuoneen siirtäminen mahdollistaa työpöydän sijoittamisen vanhempien makuuhuoneeseen. Isolle työpöydälle mahtuu levittämään ompelukoneen ja ompelukset. Lopetettuaan ne saa siivottua pöydän päässä olevaan matalaan kaapistoon.

Sohva ja kotiteatteri löysivät paikkansa hyvin. Matalaselkäinen kulmasohva sopisi huoneeseen hyvin, samoin yksi nojatuoli ja pyöreä sohvapöytä. Tytön huoneeseen sijoitin vain välttämättömät: sängyn, matalan lipaston, pari lelukoria ja pienen pöydän tuoleineen.

Pienenä yksityiskohtana kääntäisin ovet aukeamaan huoneisiin. Tämä tuo jälleen selkeyttä ja avaruutta olohuoneeseen ja ruokailutilaan.


Muutama inspiraatiokuva siitä, millaista kodissa voisi olla. Vaaleaa ja valoisaa, jotta läpitalon huoneisto ja isot ikkunat pääsevät oikeuksiinsa.


Kenties lämpimiä ja ylellisiä ruskean ja kullan sävyjä rinnalle esim. vanhempien makuuhuoneeseen. Tyttärelle puolestaan pehmeää roosaa.


Kaikki kuvat lainattu hemnet.se.

Pohjasuunnitelmat käydään läpi vasta ensi kerralla. Hauska nähdä, millaisia ratkaisuja muut ovat keksineet. Sisustuksen ja valaistuksien miettiminen ei siis kuulunut tähän tehtävään, mutta eihän niitä voi olla miettimättä.

PS. Pahoittelut muutoskuvan harmaudesta. Skissipaperille piirretty kuva ei vain skannaudu paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

BLOG DESIGN BY ADORATION