Näin minä olen oppinut tekemään kimpun:
1. Lajittelen kukat aina lajeittain eteeni pöydälle, jolloin niitä on helppo siitä napsia kimppuun juuri halutussa järjestyksessä. Karsin kukkavarsista lehdet lähes kokonaan. Lehdet vievät ravinteita kukilta. Olen kuullut neuvon, että jos kimppuun haluaa vihreää, se kannattaa lisätä erillisinä oksina.
2. Ensimmäinen kukkavarsi on suorassa (kompassiajattelussa voisi sanoa sen seisovan suorana etelästä pohjoiseen) ja seuraavat varret otetaan käteen aina samaan suuntaan vinottain (kompassiajattelussa kukinto on luoteessa ja varsi kaakossa). Minä pidän kimppua sitoessa aina vasemmassa kädessä ja laitan uuden varren aina vasemmalle puolelle. Huomaat, että kimppu lähtee automaattisesti kiertymään kauniisti.
Kun kimppua alkaa olla paksummin kädessä, voi kukkavarsia työntää kimppuun myös yläkautta, jos huomaa jollain puolella aukon tai tarvittaessa nostella joitain kukkavarsia toisia ylemmäs.
3. Sidon kimpun aina siltä kohtaa, josta pidän kiinni. Tämä kannattaa pitää mielessä jo kimppua tehdessä. Mitä ylempänä on ote, sitä tiiviimpi tulee kimpun yläosasta ja kimpun saa sitten leikattua lyhyemmäksi matalampaan ruukkuun. Jos kukkavarsia on paljon, kuten minulla, voi sidontaote olla alempana, jolloin kimppu todella avautuu ylhäältä. Tällä kertaa käsillä oli sitomista varten vain kuminauha, mutta mikä tahansa napakka nauha käy myös.
4. Kukkavarret lyhennetään ja tasataan vasta valmiissa kimpussa.
5. Sitten vain kimppu haluttuun maljakkoon. Vettä kannattaa vaihtaa usein, jotta kimppu pysyy hyvänä. Sen ikää voi edelleen pitkittää pitämällä kukat yöt viileässä (jos olet miettinyt, miksi kukat ovat kukkakaupoissa kylmiöissä - tämä on se syy!). Markettien neilikat ovat kuitenkin kuuluisia hyvästä säilyvyydestään. Oman kimppuni tein useamman maljakon jämäkukista ja se kesti kauniina noin 1,5 viikkoa.
Jätä kommenttisi!
Ihania värejä! Markettikukista tosiaan saa kauniita kimppuja kun itse vähän tuunailee ja yksinkertaistaa.
VastaaPoistaKiitos Tiina! Juuri näin. 😊
Poista