Kirjan paikka

torstai 15. joulukuuta 2011

Kirjat eivät ole niitä helpoimpia sisustuselementtejä. Ne vievät paljon tilaa ja ovat erivärisiä, erikorkuisia, erilevyisiä, osa on tekstiilikantisia, osalla on kiiltävät kannet ja loput ovat kaikkea tältä väliltä.

Kokosin läjän kuvia antamaan inspiraatiota kirjasäilytyksen miettimiseen. Ja jos ei omista yhtään kirjaa vaikka haluaisi, voi tämänkin ongelman ratkaista - nimittäin tapetilla.Kuva lainattu: Cote Maison

Sanon suoraan, että minä rakastan kirjoja ja haluan, että ne ovat osa sisustusta. Omaa kotia sisustaessa kirjahylly oli ehdoton ostos. Viehän se tilaa, mutta ainakin voin ihailla kokoelmaani sohvalla istuskellessa. Kirjahylly alkaa kuitenkin täyttyä uhkaavasti.. Jos minulla olisi iso asunto, antaisin kokonaisen huoneen kirjoille ja istuisin siellä niitä ihailemassa - divaanilla makoillen tietenkin!

Tunnen myös ihmisiä, jotka ehkä pitävät kirjoista, mutta eivät halua niiden näkyvän sisustuksessa. Heillä kirjat ovat ovien takana ja laatikoissa. Tunnen myös ihmisiä, jotka eivät omista kirjoja lainkaan. He ehkä lukevat kirjoja ja jopa ostavat niitä, mutta laittavat kirjat aina kannen sulkeuduttua eteenpäin. Oman tyylin mukaan tässäkin asiassa.Siitä asti kun pienenä tyttönä näin Disneyn Kaunotar ja Hirviö -elokuvan ja siinä olevan valtavan kirjaston, olen halunnut sellaisen myös itselleni. Alemmassa kuvassa ollaan jo lähellä minun päiväuniani. Kuvat lainattu: ylempi Ikea, alempi The Selby.

Useimmiten kuulen, että kirjojen poissaolo johtuu tilanpuutteesta. Kirjahylly voi olla turhan iso vaikkapa yksiöön. Tällöin kirjojen sijoittamisessa kannattaa etsiä ainoalle isolle seinäpinnalle vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kirjahyllyn voi rakentaa esimerkiksi oviaukon tai ikkunan ympärille.Kuvat lainattu: ylempi Ikea, alempi Hemnet.

Kirjahylly voi myös näyttää liian isolta esimerkiksi muutoin matalien huonekalujen rinnalla. Jos kuitenkin haluaisi pitää kirjoja esillä, yksi ratkaisu voisivat olla hyvin kevyet raamittomat hyllyratkaisut. Tällöin huomion saavat kirjat ja seinän väri tai tapetti jää näkyviin kirjojen takaa. Tämä tuo tunteen ilmavuudesta ja keveydestä. Hyllyjen asennuskorkeudenkin voi päättää itse. Ei kukaan pakota asentamaan hyllyjä lattiasta kattoon.
Kuvat lainattu: ylimpänä ja keskellä Alvhem, alin Nest.

Kirjojen värikkyys voi pompata liikaa esille sisustuksessa. Miksei voisi kääntää tätä huoneen kiinnostavaksi piirteeksi ja lajitella kirjat hyllyyn värien mukaan?

Olen kylläkin kuullut, että värien mukaan järjestetyistä kirjoista ei enää löydä etsimäänsä, koska kirjoja on yleensä totuttu hakemaan hyllystä nimen perusteella.

Jos ei halua lainkaan väriä sisustukseensa, kannattaa kirjat ehkä laittaa oven taakse, ellei sitten halua päällystää kaikkia kirjoja uudelleen...Kuvat lainattu: ylempi Alvhem, alempi Parainterior.

Jos kirjoja on vähän, kiinnostavia ja erikoisia hyllyratkaisuja on vaikka millä mitalla. Kirjat voi kasata tikkaiden askelmille, tehdä erikokoisista kirjalaatikoista vaikkapa pöydänjalkoja ja istumapaikkoja tai ostaa erilaisina aaltoina seinällä kiemustelevia säilytyshyllyjä. 

Nämä laatikot todella pysyvät näin ja uhmaavat painovoimaa!!Kuvat lainattu: ylin Hemnet, toisena Alvhem, kolmantena Malagana, neljäntenä Opinionciatti, alimpana Pattern of life.

7 kommenttia:

 1. Hei Aino! Tsekkaapas tämä:
  http://bookshelfporn.com/

  Ja hei, kyllä kirjat voi hyvin järjestää värien mukaan ja jopa löytää nopeasti etsimänsä. Tosin visuaalinen muisti helpottaa hieman. ;)

  Tulhaahan muuten J:n kanssa Helsinkiin. Olis kiva nähdä ja esitellä sulle mun uusi koti.

  Terkuin,
  Lena

  VastaaPoista
 2. Lena: Ei vitsi, ihan mahtava sivu! Ooooh, mitä ratkaisuja ja miten PALJON kirjoja! Olisi kiva nähdä. Tammikuussa on ainakin asiaa Helsinkiin. Jos vaikka silloin meidän aikataulut sopisi yhteen. :)

  VastaaPoista
 3. Kirjahylly yleensä parantaa myös huoneen akustiikkaa pehmentämällä äänimaailmaa ja poistamalla kaikuisuutta. Ei tarvitse kikkailla erikseen akustiikkaelementeillä jos saa kirjahyllyn ympättyä kaikuisaan tilaan sopivaan kohtaan. Erikokoiset kirjat on tässä asetelmassa vain hyväksi!

  VastaaPoista
 4. anne-Mari: Jep, akustiikan parantuminen on myös hyvä puoltoääni kirjoille.

  VastaaPoista
 5. Minäkin rakastan kirjoja!
  Pidän erityisesti juuri sellaisesta perinteisestä kirjahyllystä, lattiasta-kattoon-mallista, missä kirjat ovat järjestelmällisesti epäjärjestyksessä.
  Värien mukaan järjestelty kirjahylly olisi oikea unelma, mutta ehkä minulle sopii paremmin se, että löydän hyllystäni sen kirjan, jota etsin. Tämmöinen vanha eukonköppänä ei enää oppisi uusille tavoille!
  On kuitenkin ihanaa, että sinäkin, nuorenpolven edustaja, arvostat kirjoja noin paljon kaiken tekniikan ja sähköisen median keskellä. Hyvä hyvä, nuori sielu!

  Marja

  VastaaPoista
 6. Marja: Jep, tykkään monista uusista teknisistä laitteista ja erityisesti niiden nopeudesta, mutta kirjojen tuoksu ja paperin tuntu sormenpäissä ovat puolet lukuelämyksestä. Tappelutta en ihan heti sähkökirjoihin vaihda. :)

  VastaaPoista
 7. Marja: vilkaisehan muuten Lenan kommentti yläpuolelta - värijärjestykseenkin tottuu!

  VastaaPoista

BLOG DESIGN BY ADORATION