Näistä seikoista tunnistaa aikuisen kodin

keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Luin hauskan jutun siitä, mitkä asiat tekevät kodista aikuisen kodin. Aloin miettiä omia kotejani opiskeluajoista tähän päivään, ja onhan sisustuksessa moni asia muuttunut ja saanut enemmän painoarvoa nyt kuin aiemmin.

Heti alkuun varoitus, että tein listauksen pilke silmäkulmassa. Jätin siitä pois esimerkiksi asumisneliöiden ja sen myötä huonekalujen lisääntymisen sekä oman pihan, jotka ovat mahdollisia asuntovelkaiselle aikuiselle, mutta eivät pätkätöillä ja opintotuella elävälle nuorelle opiskelijalle.

Tunnistatko näistä kodin esineistä ja asioista itsesi?

1 Ruokapöytä ja tuolit

Ensimmäisenä mieleeni tulee ruokapöytä ja kuusi tuolia, jotka meillä nyt on tuossa keittiön kyljessä. Ei sitä opiskelijana tarvinnut ruokapöytää, vaikka teinkin ahkerasti ruokaa kotona yksin, poikaystävän ja ystävien kanssa. Ruuat syötiin sitten sohvalla tai lattialla, eikä erillistä ruokapöytää ollut lainkaan. En muista koskaan istuneeni työpöydän ääressä ruokailemassa. Nykyinen ruokapöytämme oli miehelläni hänen yksiössään työpöytänä ja sen ääressä oli kaksi tuolia kuudesta, joten ihan tehokäytössä pöytä ei hänellekään ollut.

Nyt rauhoitamme yhteiset ruokailuhetket usein istumalla pöydän ääreen. Silloin ei tarvitse jakaa kumppanin huomiota television kanssa ja ruoka tulee syötyä hitaammin ja nautiskellen.

2 Hyvä sänky

Toisena tulee mieleen hyvä sänky. Enää en voisi kuvitellakaan nukkuvani jonkun vanhassa, liian kapeassa, muhkuraisessa tai pehmeässä sängyssä. Ensimmäiseen omaan kotiini mahtui esimerkiksi vain 90 senttimetriä leveä sänky, joka oli siskoni vanha. Siihen ahtautui säännöllisesti kaksi ihmistä nukkumaan. Vähän useammin nukuimme mieheni luona hänen 120 senttiä leveässä sängyssään, mutta ei sekään ihan priimaa ollut kunnoltaan tai laadultaan.

Nykyinen sänkymme on ihana, mutta alkaa tulla pikku hiljaa elinkaarensa loppupuolelle. Meille on kummallekin ihan selvää, että seuraavaankin sänkyyn satsataan kunnolla. Levollinen uni on niin tärkeää.

3 Seinillä muutakin kuin julisteita tai valokuvia

Ensimmäistä omaa kotia pienellä budjetilla laittaessa ei tullut ensimmäiseksi mieleen panostaa seinälle ripustettaviin tauluihin tai muihin koristeisiin. Tyhjät seinät eivät olleet silloinkaan, vaan laitoin edullisiin kehyksiin tärkeitä valokuvia. Nykyisin seinältä löytyy valokuvien lisäksi niin vintage-ryijy, metallinen seinäkoriste kuin rajatusta erästä ostettu kehystetty posterikin ja näiden antamasta lisävivahteesta pidän kovasti.

 


4 Kahvikone ja -kupit

Keittiön tasolla oleva kahvikone on sellainen luksusjuttu, johon en olisi opiskelijana vähiä rahojani koskaan tuhlannut. Nyt taas pidän viikonloppuihin kuuluvaa espressoani todella tärkeänä osana rauhallisia aamuja, ja laite on ollut jokaisen euron arvoinen.

Mieheni huomautti, että myös kokonainen kahviastiasto on aika aikuismaista. Se on kuitenkin harvoin käytössä. Ehkä emme ole edelleenkään tarpeeksi aikuisia.


5 Leikkokukat maljakossa

Jälleen yksi luksusjuttu, joita minulla ei opiskelijana ollut kuin aniharvoin. Muistan, kuinka ilahduin, kun sain kavereilta syntymäpäivänä 30 värikästä tulppaania. Onneksi siinä vaiheessa talon ainoa maljakko oli kukille tarpeeksi suuri. Nykyisin leikkokukat tarttuvat kaupasta mukaan usein perjantaisin ja maljakoissakin on valinnanvaraa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

BLOG DESIGN BY ADORATION