"Kotona pitää olla tilat vieraiden viihdyttämiseen"

tiistai 28. marraskuuta 2017

Viaton paheeni on katsoa viikonloppuaamuisin televisiosta ulkomaisia, pääosin jenkkiläisiä ja kanadalaisia, sisustusohjelmia, joissa asunnot laitetaan isoilla remonteilla uuteen uskoon.

Jaksosta toiseen asukkaiden toivelistan ensimmäisenä ovat muutokset, joiden myötä kotona olisi tilaa viihdyttää vieraita "to entertain friends and family". Ratkaisuina tämä tarkoittaa useimmiten virallista aikuisten olohuonetta "formal living room" ja erikseen perheen olohuonetta "family room", ylimääräistä vierasvessaa "powder room", ovien taakse suljettavaa lasten leikkitilaa "play room" ja isoa ruokailutilaa pitkine pöytineen "formal dining room" keittiön yhteydessä olevan ruokapöydän "breakfast nook" lisäksi.En tiedä mistä johtuu, että tämä ihmetyttää minua kovasti? Onko suomalainen ja amerikkalainen vierailukulttuuri niin erilainen? Outoa, että mietittäisiin kotia siltä kannalta, miten hyvin se sopii vieraille. Kuin koti jakautuisi oman perheen tiloihin ja vieraille tarkoitettuihin tiloihin.

Kun etsimme nykyistä ensimmäistä omistusasuntoamme, emme miettineet, miten näissä neliöissä onnistuu ystävien viihdyttäminen. Toki rivitaloasuntoon mahtuu jo kosolti kavereita kerralla ja se on ihanaa, mutta tilaratkaisuja ei ole tehty meillä sitä silmällä pitäen. Olohuoneessa on sohvapaikat meille kahdelle, keittiö on suunniteltu niin, että voimme tehdä yhdessä ruokaa yhtä aikaa viikonloppuisin, ja ruokapöytä nyt sattui olemaan kuudelle hengelle, mutta oli alun perin mieheni työpöytä hänen poikamiesasunnossaan.


Tuntuu, että Suomessa asumisen trendi ja ihanne on liikkunut siihen suuntaan, että vietetään enemmän aikaa yhteisissä tiloissa sen sijaan, että sulkeuduttaisiin omiin huoneisiin. Tilat painottuvat avonaisiin oleskelu-keittiöihin, joissa kukin voi tehdä eri asioita mutta olla silti yhteydessä. Meilläkin suurin osa neliöistä on alakerrassa. Yläkerran makuuhuoneisiin mahtuu oikeastaan vain sängyt.

Tuntuisi tilan tuhlaamiselta, että jossain päin taloa tai asuntoa olisi tiloja vain vieraille. Yläkerran vierashuoneemme on pieni hukkatila, jolle mietitään järkevämpää käyttöä vähän väliä. Meillä käy vieraita ehkä kerran kuukaudessa, ja jos porukkaa on enemmän, tuodaan olohuoneeseen tai ruokapöydän ympärille lisäistuimia muista huoneista. Kalustuksen ilme on tällöin sekalainen mutta rento. En tykkää pönötyksestä, en varsinkaan kotonani.Asuntojen neliöhintojen noustessa (ainakin pääkaupunkiseudulla) on monilla mahdollisuus ostaa vain kompakteja koteja. Meillä kahdella on toki neliöitä ympärillä yllin kyllin moneen muuhun pariskuntaan verrattuna, mutta kodin kaikki tilat ovat silti käytössä päivittäin. Kaikenlainen virallisuus karisee, kun neliöt ovat tehokkaassa käytössä. Jos monellakaan ei ole tilaa erilliselle viralliselle vierasolohuoneelle, ei myöskään ole kaappitilaa paremmille vierasastioille. Niillä samoilla lautasille tarjotaan ruoka omalle perheelle ja vieraille ja sen saman ruokapöydän ääressä syödään arkena ja ystävien kanssa kokoontuessa.

Mitä mieltä vieraille tehdyistä tiloista ruudun siellä puolella ollaan?

4 kommenttia:

 1. Hih, mä kirjoitin itseasiassa just samasta asiasta, koska Remppa vai muutto on niin hauska ohjelma. Eiköhän tuo ole rahakysymys...en mäkään pistäisi pahakseni sitä, jos meillä olisi erillinen huone telkkarin katseluun ja toinen, jota telkkari ei hallitsisi niin voimakkaasti ja jossa olisi luontevampi seurustella vieraiden kanssa. Mutta ei tällä tulot vs asuntojen hinnat suhteella sellaista hankita ainakaan pääkaupunkiseudulla. Eipä ne kaikki ihmiset Ameriikan mantereellakaan niin varakkaita ole, että olisi erilliset huoneet omalle väelle ja vieraille, mutta köyhien ihmisten koteja esittelevälle tv-sarjalle ei taida olla kysyntää ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että jätit kommentin. :) Varmaan moni haaveilee Suomessakin erillisistä tv- ja ruokailuhuoneista, mutta mietin vaan, että tilaa saisi olla jo todella paljon ennen kuin minä tuhlaisin niihin neliöitä - koska sittenhän niitä olisi tuplana. Mutta ymmärrän toki pointtisi.

   Poista
 2. Mä oon miettinyt aivan samaa! :D tv-huoneen voisin ottaa eli siinä mielessä formal living roomin mutta en kyllä vain vieraita varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Essi! Tämä erillinen tv-huone on nähtävästi monen haavelistalla. :)

   Poista

BLOG DESIGN BY ADORATION