30. syyskuuta 2018

#scandihomenow - Haaste: Mitä on skandinaavinen sisustus tänä päivänä?

0 comments
Otsikko sen jo kysyykin: Mitä on skandinaavinen sisustus tänä päivänä? Miltä näyttää skandinaavisessa kodissa nyt?

Ajattelin, että nopein tapa selvittää asia on laittaa pystyyn Instagram-haaste. Kehitin haasteelle hashtagin #scandihomenow. Jos koet asuvasi skandinaavisella tyylillä sisustetussa kodissa, ota kotoasi kuva ja liitä siihen oheinen tägi #scandihomenow. Haasta mukaan myös tuttusi, jonka skandinaavista sisustustyyliä ihailet! Katsotaan, saadaanko tällä tavoin kiinnostava ja tuore läpileikkaus skandinaavisen sisustuksen nykytilasta. Kokoan hashtagin kuvista myöhemmin kokoomapostauksen tarkasteluun. Jännittävää!


Haasteen taustaksi kirjoitin pohdintani tähän postaukseen.

Skandinaavisen ja suomalaisen muotoilun saralla ammattilaiset ovat puhuneet jo vuosia, nojaammeko esimerkiksi suomalaisessa designissa edelleen liikaa vanhoihin suuriin nimiin ja osaajiin? Edustavatko vanhat mestarit edelleen liikaa ja yksipuolisesti kuvaa muotoilustamme vaikka eteenpäin on menty ja uusia tekijöitä, tuotteita ja tekotapoja on vuosikymmenten varrella tullut? Miksi niitä ei nostettaisi esille? Muotoilun saralla on otettu askeleita eteenpäin ja nostettu uusia suomalaisia taitajia, kuten Harri Koskinen, Saana ja Olli, Elina ja Klaus Aalto, Nikari, Mika Tolvanen ja vaikkapa Maija Louekari, vanhojen taitajien kuten Alvar Aallon, Timo Sarpanevan, Eero Aarnion, Yrjö Kukkapuron ja Oiva Toikan rinnalle. Tämä on mahtavaa ja laajentaa mielikuvaa suomalaisesta designista meillä ja maailmalla.

Samalla tavoin ilahduin, kun Artekin nykyisin omistavan Vitran toimitusjohtaja kertoi vastikään Hesarin haastattelussa haluavansa vaalia Artekin brändiä ja kehittää sitä edelleen. Tästä esimerkkinä on Artekille uusia tuotteita suunnitteleva norjalaismuotoilija Daniel Rybakken, jonka 126°-peilit ovat jo nousseet moderniksi Artek-klassikoiksi vanhojen Aaltojen rinnalle.

Entä sisustus?

Mutta miten on käynyt skandinaaviselle sisustukselle? Ovatko mielikuvat siitä jumiutuneet edelleen Aallon ajan minimalismiin? Pitääkö tämä paikkaansa nykykodeissa? Väitän, että tunnistettava skandinaavinen sisustus on kehittynyt ja muuttunut näistä ajoista.

Aloin pohtia kysymystä, kun törmäsin lyhyen ajan sisällä ulkomaisten tekijöiden rohkeisiin tulkintoihin skandinaavisesta sisustustuksesta. Tuoreessa brittien Elle Decorationin Bathrooms -teemalehdessä brittiläinen valaisin- ja huonekalusuunnittelija Tom Raffield esitteli lehdessä kylpyhuoneensa, joka on lattiasta kattoon puuta (upea, mutta ei nyt tartuta siihen) ja suunnittelijan mukaan häntä inspiroi pohjoismainen kylpylä ja skandinaavinen saunatunnelma. Wau!



Lisäksi olen seurannut kahden austaralialaisen sisustussuunnittelijan talomuutosprojektia Youtubessa. Norsu Interiors on saanut nimensä suomenkielisestä sanasta norsu, ja suunnittelijat ovat inspiroituneet skandinaavisesta tyylistä ja perustaneet yrityksen, joka toisi skandidesignin australialaisten saataville. Kiinnostavaa, mutta naisten tulkinta skandinaavisuudesta on vielä kiinnostavampi. Se on täynnä meille tuttua puuta, luonnonmateriaaleja, selkeyttä, klassisuutta, mutta myös pastelleja, väriä, pehmeyttä ja hallittua runsautta. Jaksoja katsoessani mietin aina, että kutsuisin tätä pehmeäksi skandinaaviseksi sisustukseksi. Mutta miksi pitäisi laittaa ylimääräinen määrite eteen? Samalla tyylillä voisin sisustaa oman kotini ja varmaan moni muukin suomalainen, skandinaaviseksi sisustajaksi itsensä mieltävä tarttuisi tähän tyyliin innoissaan. Skandinaaviseksi miellän siis myös oman kotini, vaikka sisustustamme en minimalistiseksi kuvailisikaan.



Mitä sitten skandinaavisella sisustuksella tarkoitetaan? Vaaleaa, valkovoittoista, valoisaa, tavaramäärältään minimalistista, luonnonmateriaaleja yhdistelevää (ja muun muassa tällä tavalla luontosuhdetta korostavaa), modernin selkeää ja virtaviivaista, funktionalismia painottavaa ja niin edelleen.

Voisiko olla, että olisi tarve laajentaa skandinaavisen sisustustyylin määritelmää? Voisimme edelleen pitää kiinni selkeydestä, luonnonmateriaaleista ja funktionaalisuudesta, mutta tuoda rinnalle värikirjon antamaa särmää ja tekstiilien ja materiaalien käytön tuomaa runsautta.

En halua hylätä vanhaa vaan laajentaa kuvaa skandinaavisuudesta. Mitä mieltä sinä olet? #scandihomenow

Kirjoita kommenttisi!

Kurkista Instagramiin

© Sisätiloissa. Design by FCD.