Mitä tekisin toisin ja mitä en, jos nyt suunnittelisin keittiön

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Pian tulee täyteen pari vuotta tässä kodissa ja meille suunnitellussa keittiössä. Kaiken kaikkiaan keittiö on edelleen yksi kodin suosikkitiloista, joka toimii arjessa loistavasti. Mutta, jos saisin tehdä siitä vielä paremman version, tulee mieleen toki joitain huomioita.


Mitä tekisin toisin?

Keittiössämme on hyvin työskentelytasoa, mutta saarekkeessa liesitaso katkaisee aika lailla puoliksi pitkän tasopätkän. Jos keittiöbudjettia ei tarvitsisi miettiä, olisin ehdottomasti siirtänyt liesituuletinta hieman seinään päin ja valinnut katonrajaan koteloitavan mallin. Huippuimurilla varustettua liesituuletinta ei kuitenkaan niin vain siirrellä. Siksi päädyin vain käsittelemään vanhan liesikuvun Tikkurilan Tunto-maalilla eikä huuva näytä vieläkään ollenkaan hullummalta.

Katonrajaan integroidun liesituulettimen seurauksena keittiöön saisi myös lisävalaistusta liesituulettimen molemmin puolin asennetuilla spoteilla tai roikkuvalaisimilla. Tämän nykyisen huuvan pariksi en valaisimia laittaisi.


Toisekseen integroisin jääkaapin korkean kaapinoven taakse. Tämä yhtenäistäisi upeasti keittiön syvennyksen, jossa meillä on korkea aamiaiskaappi, uuni, mikro ja jääkaappi vieri vieressä. Tätä ei remontissa tehty, koska vanha jääkaappi oli hyvässä kunnossa. Jos ja kun tämä nykyinen jääkaappi joskus hajoaa ja menee vaihtoon, tutkin integroinnin mahdollisuuden sitten siinä vaiheessa. Toki tätä voisi miettiä myös astianpesukoneen osalta, jolloin toinenkin alakaappirivi olisi yhtenäinen.

Edelleen, jos saan unohtaa budjetin rajoitukset, vaihtaisin pöytätason laminaatista kiviseen. Mielestäni taso on keittiön elementeistä se, jolla tuodaan arvokkuutta ja ilmettä eniten. Tällä hetkellä voisi olla vaikea välttää valkoisen marmorin houkutusta. Se näyttäisi upealta, jos tason toisi myös saarekkeen päätyyn, valumaan kohti lattiaa, jolloin marmori näkyisi myös olohuoneeseen. Sen sijaan ohuesta tasosta en luopuisi. Se näyttää silmääni modernilta ja tyylikkäältä. Mitään valittamista minulla ei kuitenkaan ole laminaatinkaan suhteen. Taso on kestänyt hyvin ja on edelleen oikein kaunis.


Mitä tekisin toistekin?

Ensimmäisenä keittiömme parhaista ratkaisuista täytyy mainita jälleen kerran aamiaiskaappi. 80 senttimetriä leveään korkeaan kaappiin tehty aamiaiskaappi pitää tasot siistinä laitteista, oliiviöljypullosta, leivistä ja hedelmistä. Sen lisäksi se kätkee sisäänsä tolkuttomat määrät kuivia ruoka-aineita. Ihan loistava keksintö, joka näyttääkin saavuttaneen melkoisen suosion myös blogikollegojen keittiöissä. En ihmettele!


Toinen arjessa toimiva ratkaisu on saareke. Me teemme paljon ruokaa, usein myös yhdessä, jolloin on kätevää, että toinen voi työskennellä kaapistojen välissä ja toinen saarekkeen ja ruokapöydän välissä. Työnjako on usein se, että minä pilkon ja mies kokkaa. Kummallakin on hyvin tilaa työskennellä ja samalla voimme jutella ja vuorotellen hämmentää ruokaa kattilassa. Pidän myös siitä, että ruokaa tehdessä ei tarvitse tuijotella seinää. Minä ainakin katselen mieluummin ulos pihalle.

Saareke on toteutunut unelma, jota ilman minun on vaikea miettiä keittiötä. Kaiken kaikkiaan keittiömme malli on varsin onnistunut. Kolmessa rivissä olevat kaapistot maksimoivat työtason ja säilytystilan määrän. Yleisilme on silti varsin kevyt ja ilmava, kiitos matalien yläkaappien ja kattoon asti yltävän laatoituksen.

Tämä keittiö on opettanut, että laatikot ovat alakaapeissa kätevimmät tavaroiden säilytykseen ja niiden käyttämiseen. Tavaroita ei tarvitse koskaan kurotella, ja kun kaikki on helposti näkyvissä, tavarat pysyvät myös hyvässä järjestyksessä.

Viimeisenä nostaisin esille koko seinän laatoituksen. Se on niin upea katseenvangitsija keittiössä, että tekisin sen uudelleen ihan milloin vain. Klassinen metrolaattakin kestää katseita edelleen, vaikka suurin buumi onkin sen osalta taittunut.

Heräsikö kysymyksiä tai kommentteja? Suosittelen miettimään tarkkaan, mitä keittiössä halutaan tehdä ja miten isolla porukalla. Suunnittelulla voidaan vaikuttaa niin moneen asiaan. Voin kertoa, että toimiva ja kaunis keittiö on arjessa todella iso ilo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

BLOG DESIGN BY ADORATION