Miksi kaiken pitää aina muuttua? - Näin minä ajattelen sisustamisesta

tiistai 30. tammikuuta 2018

Olen törmännyt viime aikoina monta kertaa ajatukseen, että sisustamisessa ja eritoten sisustamisessa harrastuksena, intohimona tai tapana asua ja elää on jotain väärää, noloa tai paheksuttavaa. Moni ei edes nykyään halua myöntää sisustavansa. Koti nyt vaan näyttää joltain ilman pohdintaa ja suunnittelua.

Onko tämä edes mahdollista? Eikö sisustamista ole sekin, että valitsee kotiinsa mieluisia tavaroita, koska ajattelee niiden sopivan omaan elämäntyyliin ja kotiin?

Jäin miettimään, miksi omalla kohdallani sisustus on jatkuvassa liikkeessä - ja pitäisikö siitä tuntea huonoa omaatuntoa?

Postauksen kuvituksena on olohuoneen sisustusta vuosien varrelta.Koti on minulle maailman tärkein paikka. Vietän siellä eniten vapaa-aikaa ja viihdyn kotona erinomaisesti. Yksi syy tähän on kodin sisustus, sen esteettinen ulkonäkö. Olemme mieheni kanssa tehneet kotona ratkaisuja, jotka miellyttävät meitä ja ennen kaikkea sopivat meidän tapaamme elää ja olla. Voin paremmin, kun koti on visuaalisesti miellyttävä. Muutoin viettäisin varmasti paljon enemmän aikaa muualla. Tai näin on ainakin käynyt kaikenlaisissa kesätöiden aikaisissa väliaikaisissa asunnoissa nuoruuden varrella.

Joku on kiinnostunut muodista, taiteen tekemisestä tai vaikkapa kropan muokkaamisesta liikunnalla, minä panostan edellisiä enemmän sisustukseen. Se on minulle tapa ilmaista itseäni ja käyttää mielikuvitusta. Omistusasunto ja mahdollisuus muokata vapaasti omaa asuintilaa, antaa minulle onnentunteita ihan säännöllisesti. 

Samoin kuin kaikissa asioissa, joihin tuntee intohimoa, myös sisustusmaku muuttuu, kehittyy ja jalostuu. Ideat vaihtuvat, johonkin kyllästyy, jokin toinen asia nousee ikisuosikiksi ja välillä tulee tehtyä todellisia hutivalintoja. Sisustamisessa tämä tarkoittaa, että koti on jatkuvan ideoinnin alla. Aina on jokin huone tai nurkka, johon on keksinyt paremman ratkaisun. Meillä ovat viime aikoina vaihtuneet seinäpätkien sävyt, koska niissä muutos on helppo ja nopea tehdä.

Sen sijaan paljon tarkemmin harkitsen sisustusostosten tekemistä. Huonekaluja meille ostetaan vain tarpeeseen ja pitkäaikaisiksi kavereiksi. Tekstiilejä ostan enemmän, mutta nekin kiertävät sitten vuosia huoneesta toiseen ja usein sitä löytää varaston kätköistä aivan uusia yhdistelmiä. Rahaa enemmän kotiin on meillä käytetty vaivaa, ajatusta ja aikaa. Toki myönnän, että jos budjettia olisi rajattomasti, koti näyttäisi vielä erilaiselta. Mutta realiteetit rajoittavat elämässä kaikkea ja hyvä niin.

Mitä noloa sisustamisessa voi olla? Sekö, ettei koti ole kerralla valmis, täydellinen ilmentymä asukkaansa esteettisestä tyylistä ja visiosta? Eikö se tarkoittaisi pysähtymistä? Mitä useampaa kotia olen sisustanut, sitä paremmin olen oppinut tuntemaan omaa tyyliäni ja makuani. Mutta samalla sisustamisen unelmat kasvavat. En asu vielä unelmieni kodissa, mutta tiedän ainakin vähän, mitä sellaiselta toivoisin.

En oikein osaa tuntea sisustamisen suhteen huonoa omaatuntoa muusta kuin siitä, että tapan liikaa viherkasveja (ja kadehdin esimerkiksi äitiäni, joka ei kuulemma hoida omia viherkasvejaan, mutta saa ne pysymään hyvissä voimissa vuodesta toiseen).

Mitä mieltä te olette? Liikutaanko sisustamisen kanssa ihan turhan hömpän alueella?


8 kommenttia:

 1. Ei liikuta hömpän alueella, minä viihdyn ja olen paljon kotona, joten haluan sen olevan kaunis ja oman näköinen. Joku innostuu eläimistä, toinen ruuasta ja kukin saa innostua siitä mistä haluaa ja saa mielen hyväksi. Mukavia sisustus hetkiä sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Eija! Kiva, että kirjoitus herätti ajatuksia. :) Aurinkoista talvea sinulle!

   Poista
 2. Heippa!
  Olen seuraillut blogiasi pitkän aikaa enkä ole mikään kommentoija, mutta nyt piti laittaa kirjaillen.
  Tunnistan itseni sinussa. En tiedä ikääsi, mutta itse lähentelen kohta neljääkymmentä ja luultavasti olet ainakin 10 vuotta minua nuorempi, joten tekstisi, nyt ja aikaisemmin, kuulostavat tutuilta.
  Elät hyvässä kodissa, joka ei ole vielä unelmiesi talo. Sisustat kotiasi aina sen mukaan mihin suuntaan sisustussilmäsi osoittaa. Ja haaveilet unelmien talostasi. Niin tuttua minullekin :)
  Tähän tekstiisi sanoisin sen, että sisustaminenhan on joillekin työ ja toisille harrastus ja kolmansille jotain siltä väliltä. Ehkä ne tapaukset, jotka arvostelevat sisustajia mielenvikaisiksi tai noloiksi, eivät oikeasti viihdy itse oikein missään eivätkä ole missään kotonaan. Sisustamistahan on kaikki se mitä kotiinsa jokainen tekee tai ostaa tai tuo. Se on eräänlaista pesänrakennusta koko ajan ei vain muotiluomuksien ripustamista tai huippusohvakalustojen mallailua. Sisustaminen on minusta kodin tekemistä itselleen ja/tai perheelle! Eli kaikkea muuta kuin hömppää ja noloa!
  Sitten siihen toiseen asiaan, jonka ajatuksia pöllytit tässä kirjoituksessasi myös. Minkälainen sinun unelmatalosi on?
  Itselläni siihen kuului takka ja iso olohuono, pari huonetta ja avokeittiö - siis silloin joskus, ehkä sinun ikäisenäsi :) Sitten elämä tapahtui ja tuli lapsia ja huomasin, että unelma unelmatalosta muuttui. Se olikin turvallisia tiloja ryömiville lapsille ja pehmeitä sohvia väsyneelle miehelle :)
  Muutettiin lasten synnyttyä meidän "pariskunta-asunnosta" tähän meidän perheasuntoon eikä täällä ole sitä takkaa eikä avokeittiötä, mutta ajattelen oikeasti, että tämä on kyllä aika unelmakoti ♥ Täällä me tulimme perheeksi, turvallisessa ja käytännöllisessä kodissa.
  En tiedä elämäntilannettasi, mutta oletko ajatellut, että ehkä se unelmakotisi olisi kuitenkin jo siinä ympärillä? Juuri nyt ja tällä hetkellä?
  Anteeksi pitkä viesti. Ja paasaus. Nelikymppisellä rouvalla on siihen oikeus, eikö vain :)
  Jatka mukavan blogisi pitoa, on ollut ilo huomata että viet sisustajan-sanomaa niillekin, jotka pitävät sitä vielä hömppänä.
  Mukavaa talvea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ann-Marie! Kiitos ihanasta kommentistasi. Kivasti olet pohtinut kirjoitustani ja kertonut omasta näkökulmastasi. :) Voin raapustaa unelmatalostani tai -asunnosta (sellaisena kuin ne tällä hetkellä näen) joskus ihan oman postauksen. Kiitos vaan ideasta.
   Olen toki kanssasi ihan samaa mieltä siitä, että unelmakoti on aina myös se, jota juuri nyt asuu. Sehän on osa kodin viihtyisyyttä. Mutta kyllä ajatukset vaeltavat silloin tällöin siihen, mitä voisi olla seuraavaksi. Ehkä se on sitten ammatin kiroja, kun työkseen näkee ihania koteja jatkuvasti.
   Mitä tulee näihin, jotka eivät myönnä sisustavansa, ovat minun kokemukseni mukaan aika usein myös heitä, jotka ovat tavalla tai toisella sisustusalalla ja asuvat harkituissa ja kauniissa kodeissa. Onko sitten niin, että he haluavat tällä tavalla tehdä eroa niihin "tavallisiin sisustajiin" ja ammattimaiseen kodinsuunnitteluun. En tiedä. Ilmiö on kuitenkin tavattoman kiinnostava.

   Poista
 3. Herkullisen mehukas aihe! Meille sisustusblogeja ja -lehtiä lukeville sisustamisen merkitys avautuu täysin eri tavalla kuin niile joita sisustus ei kiinnosta. Eiköhän se ole näin vähän jokaisen mieleisen asian kanssa. Ja tämä on kyllä vain ja ainoastaan oma näkemykseni, mutta ammattisisustajat sisustavat asunnon, me tavalliset sisustajat sisustamme kodin!
  Kiitos mielenkiintoisesta mielipide-avauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Paula! Kiitos, kiva, että kirjoitus herättää ajatuksia. :)

   Poista
 4. Hei,
  Voihan se olla hömpömppää mutta mitä väliä! JOkaisella on omat harrastuksensa ja mielenkiinnon kohteensa - ei niitä tarvitse muille perustella. Jos siitä saa mielihyvää, niin miksei? Itse olen jo sen ikäinen, että aikaa stten olen lakannut välittämästä mitä muut ajattelevat. Hömppäilen kaikessa rauhassa.... :)
  Mukavia hömppäilyhetkiä myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Saara! Kiitos kommentistasi. En minäkään välitä siitä, jos jonkun mielestä sisustaminen on turhaa. Minullehan se on kaikkea muuta, kuten kirjoitin. Mutta onhan tässä kiinnostava ilmiö, että kaikki kodinlaittajat eivät koe tai halua myöntää sisustavansa. Hömppäillään me, joille asian myöntäminen ei ole mikään ongelma, ihan rauhassa, kuten sanoit. :)

   Poista

BLOG DESIGN BY ADORATION