26. heinäkuuta 2019

Alvar Aallon inspiroiva kotitalo

2 comments
Helteisenä aamuna mietin, olikohan viisasta varata liput visiitille Alvar Aallon kotitaloon. Helsingin Munkkiniemessä sijaitseva vanha talo olisi varmasti kuin pätsi. Onneksi olin väärässä! Vuonna 1936 valmistunut omakotitalo oli suorastaan viileä ja tuuletusikkunoista kävi ihana tuulenvire.

Kodin lisäksi talossa oli korkea ateljeetyötila, jossa Aallon arkkitehtitoimiston arkkitehdit ovat istuneet puurtamassa. Aallon oma työpöytä oli tilan nurkassa, jossa nurkkaikkuna antoi kauniin luonnonvalon. Huikean kaunis tila!

Koti oli kokonaisuudessaan juuri niin kaunis ja inspiroiva kuin ajattelinkin. Sisustuksessa on käytetty paljon luonnonmateriaaleja: puuvillaa, juuttia, puuta, tiiltä ja paperia. Sävymaailma on murretun vaalea, jälleen pinnalla olevia heinänkeltaisia sävyjä oli paljon yhdistettynä siniseen ja vihreään sekä ruskeaan. Yksikään huone ei ollut valkoinen vaan kaikissa oli jokin sävy. Sävyjen yhdistely oli taitavaa.

Tutkailin kiinnostuneena muun muassa valaisinten ripustusta. Monessa huoneessa valaisimen paikka oli keskellä tilaa, mutta koukun avulla valaisin oli tuotu sohvaryhmän keskelle tai pöydän päälle. Sellaisenaan reilusti näkyville jätetty koukku ja valaisimen roikkuva johto näyttivät kivoilta.

Minua inspiroi myös kalusteiden asettelu, pois seinien vieriltä tuodut kalusteet ja poikittain keskelle huonetta asetetut työpöydät. Samoin ihastelin ruokailutilan rimoitusta ja säilytyskalusteiden monipuolisuutta. Nykypäivän trendeistä muistuttivat myös viherkasvirykelmät ja rönsyilevät köynnökset sekä erilaiset metalliset pienkalusteet ja -tavarat.

On helppo sanoa, että Aalto on ollut ajattomuuden mestari mutta myös aikaansa edellä. Toki, jos talossa edelleen asuttaisiin vakituisesti, ilme olisi varmasti monilta osin modernimpi, mutta monet sisustuksen piirteet ovat sovellettavissa nykysisustukseenkin. Rimoitukset ovat yksi omista isoista haaveistani. Sopiva paikka käyttää niitä tulee varmasti vastaan sitten ajallaan.











 






Jätä kommenttisi!

  1. Kävin eilen Euran Kauttualla katsastamassa Alvar Aallon suunnittelemaa ns. Terassitaloa, joka on myös hyvin "aaltomainen", paljon samoja elementtejä kuin hänen kotitalossaan. Hieno ja mielenkiintoinen historia, johon kannattaa käydä tutustumassa, jos eksyy joskus tänne Satakuntaan. Alvar Aallon arkkitehtuurista löytää aina mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka ovat sovellettavissa tähän päivään...aina yhtä häkellyttävää todeta, miten edistyksellinen hän on omana aikanaan ollut.
    En ole Alvar Aallon kodissaan vielä käynytkään, joten täytyypä suunnitella jonkinasteista "pyhiinvaellusmatkaa" sinne... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Kohteita riittääkin kivasti ympäri Suomea. :)

      Poista

Kurkista Instagramiin

© Sisätiloissa. Design by FCD.